Geschiedenis

De geschiedenis van Nicols is een lang verhaal dat 70 jaar geleden begon op de bodem van de Egeïsche Zee. Ontdek onze geschiedenis en hoe het bedrijf erin slaagde om door de jaren heen te evolueren en steeds een stapje voor te blijven.

Nicols, een familiegeschiedenis…

 

De geschiedenis van Nicols begint in 1890 op het kleine Griekse eiland "Kalymnos" dat het centrum van de sponsvisserij in de Middellandse Zee was.

 

In 1898 komt Jean Klimis, grootvader van de huidige eigenaars van het bedrijf, aan in België waar hij besluit om samen met zijn broer een klein, zelfstandig zeesponzen atelier op te richten. Tijdens de 1ste helft van de 20ste eeuw ontwikkelt dit bedrijf zich verder en wordt het de belangrijkste Europese handelaar van zeesponzen.


In 1947 verlaat Nicolas Klimis, vader van de huidige eigenaars van het bedrijf, de familieonderneming om zijn eigen maatschappij N.M. Klimis & Cie op te richten. Met vier partners importeert en verkoopt hij sponzen vanuit de Egeïsche Zee (Griekenland) en natuurzemen.

De naam "Nicols" komt gewoon van zijn voornaam, Nicolas.

De groei van Nicols

 

Nicols bouwt zijn activiteit in de sponzen en schoonmaakdoekjes sector verder uit. In 1963 verhuist het bedrijf naar een gebouw van 1.000 m² in Brussel. Omdat het niet gemakkelijk is voldoende hoeveelheden zeesponzen te vinden, richt het bedrijf nieuwe filialen op die handelen in synthetische en cellulosesponzen. De onderneming start met de productie van schuursponzen en verfrollen.

 

In 1970 wordt het merk Nicols marktleider in België. Die sterke positie zet het bedrijf ertoe aan een bedrijvencomplex van 15.000 m² op te starten in Eigenbrakel. De industrialisering van de productie kan van start gaan.

 

Begin jaren '80 koopt Nicols een bedrijf in Noord-Frankrijk dat gespecialiseerd is in de productie van motbestrijdingsproducten en toiletblokken. Nicols ontwikkelt een strategie voor de productie van private label producten in Frankrijk. Begin jaren '90 wordt Nicols marktleider voor private label sponzen in Frankrijk.

 

In de jaren '90 worden de eerste toiletreinigers en luchtverfrissers geproduceerd. In de jaren '90 kent de groep zowel in Frankrijk als in de rest van Europa een sterke groei.

De Nicols uitbreiding

 

In 1995 opent Nicols een vestiging in Polen met het oog op de Oost-Europese markten. Wat in 1995 begon als een klein atelier met 15 medewerkers, ontwikkelt zich tot een moderne, snel groeiende Poolse fabriek die in de periode 2005-2012 ons grootste productiecentrum wordt.  

 

In 2006 opent Nicols een vestiging in Italië voor de productie van insecticiden en elektrische luchtverfrissers. Deze industriële site sluit eind 2010 en de productie van insecticiden wordt overgebracht naar onze moderne Poolse infrastructuur om zo de efficiëntie te verbeteren en aan de verwachtingen van onze klanten te blijven voldoen.

Focus op innovatie

 

Gedurende de periode 2011-2013 spitst Nicols zich toe op eigen bedrijfsinterne capaciteiten. Vandaag is Nicols een toonaangevende fabrikant van onderhouds- en schoonmaakproducten: sponsen, schuursponsen, schoonmaak- en microvezeldoekjes, luchtverfrissers en wc-producten. Drielagige sponzen zijn overal te vinden in Europa, maar Nicols is het eerste bedrijf dat ze in 2010 op de markt brengt en er een patent op neemt. Dit product wordt zelfs verkozen tot Product van het Jaar in 2013 in Duitsland als beloning voor zijn innovatief karakter. 

 

In datzelfde jaar 2013 brengt Nicols de Fairy (Dreft in België) spons op de markt in samenwerking met Procter & Gamble. Dankzij zijn unieke eigenschappen wordt ons product verkozen tot Product van het Jaar in 2016 in België.

 

Enkele maanden geleden is Nicols gestart met het produceren van cellulose sponzen dankzij een eigen celluloseproductie.